Colruyt Group-vestigingen ruimen omgeving op

Alle 380 vestigingen van Colruyt, OKay en Bio-Planet en een deel van de 220 zelfstandige Spar-winkels gaan het zwerfvuil aanpakken op hun parkings en in hun directe omgeving. De parkings worden al dagelijks opgeruimd door een schoonmaakploeg van 50 medewerkers, maar tijdens de Retail Clean Up Days vergroten we dus het actieterrein. Ook op en rond enkele bedrijfssites in Lot, Halle en Wommelgem wordt er een grote schoonmaak gehouden. Met de actie willen we onze medewerkers, klanten en omwonenden sensibiliseren en zo een gedragsverandering in gang helpen zetten.

Nationale opruimactie

De opruimactie vindt plaats tijdens de nationale Retail Clean Up Days, tussen 21 en 27 november, een initiatief van handelsfederatie Comeos, in samenwerking met Netheidsnetwerk indevuilbak.be (in Vlaanderen) en BeWapp (in Wallonië). In totaal nemen er 1.460 winkels deel, die elk een oppervlakte tot 25 meter rond hun vestiging zullen opruimen.
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege geeft maandag 21 november het startschot van de actie en gaat mee de site rond Colruyt Aalst opruimen. Minister Schauvliege: “Ik ben verheugd over het feit dat de winkeliers de handen uit de mouwen steken om hun eigen omgeving schoon te maken. Als iedereen zijn eigen stoep proper houdt, dan ligt Vlaanderen er binnenkort een heel stuk mooier bij.”

Op woensdag 23 november gaat Chris Van Wettere (Algemeen directeur Colruyt Laagste Prijzen) mee het speelplein Herdersstaf in Brussel opruimen, samen met sportjournalist Ruben Van Gucht en de ceo’s van Carrefour, Delhaize, Lidl, Makro en Lambrechts.

Vijfjarenplan

De opruimacties kaderen in ons vijfjarenplan ‘Samen voor minder zwerfvuil’, dat we lanceerden in september 2015 en dat loopt tot en met 2020. Als kick-off van dat plan ruimden een 200-tal medewerkers zowat 1.500 kg zwerfvuil op in de ruime omgeving van de kantoorgebouwen in Halle. In september 2016 begon de groep dan een tweejarig testproject met extra vuilbakken om het zwerfvuil op de parkings van de kantoorgebouwen te verminderen. Sinds half november testen we ook bijkomende vuilnisinfrastructuur bij een aantal winkelpunten van Colruyt Laagste Prijzen.

Inspireren

Vanuit Colruyt Group nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op en ondersteunen we de overheid in haar strijd tegen zwerfvuil. We geloven dat gedragsverandering mogelijk is, onder meer door het goede voorbeeld te geven en zo anderen te inspireren, tijdens de actie maar ook daarna. Zo plaatsen we bordjes met de melding ‘Pas opgeruimd! Bedankt om het netjes te houden’. We zullen de resultaten ook zorgvuldig opvolgen, met het oog op een blijvend propere omgeving.