Een duurzaam logistiek centrum

Colruyt Group opende in 2015 zijn nieuwe logistieke centrum in Ath/Lessines in de provincie Henegouwen. Het is bedoeld voor producten met een hoge rotatie zoals bier, chips, melk en toiletpapier. De site is uniek door de combinatie van een klassiek distributiecentrum , een volledig geautomatiseerde hoogbouw van 33 meter en een retourcentrum. Elke dag worden er gemiddeld 240.000 colli’s behandeld. Bovendien is het logistieke centrum van Ath/Lessines het meest duurzame  van Colruyt Group. En ruimer genomen, algemeen in het distributielandschap.

Een ‘groene’ site

Het groene karakter van de logistieke site Ath/Lessines is meteen merkbaar. Rechts van de ingang is er een bloemenweide van 32.000 m². Daar werden 16.000 bomen en planten geplant. En er is ook een insectenhotel. Energiebesparende maatregelen
De gebouwen hebben zonnepanelen. Die produceren voldoende groene energie om het jaarlijkse verbruik van 70 gezinnen te dekken. Er is ook led-verlichting met bewegingssensoren. Water- en warmterecuperatie
De site Ath/Lessines heeft ook een opvangsysteem voor regenwater. Het water wordt opgevangen en wordt onder meer gebruikt om de vrachtwagens te wassen. Bovendien hebben we ook een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Zo verwarmen we onze gebouwen op de meest efficiënte manier, zonder warmteverlies.

Minder kilometer

Colruyt Group zet zich ook in om het aantal kilometer dat de vrachtwagens afleggen te verminderen. Het nieuwe logistieke centrum ligt dicht bij een ander distributiecentrum van Colruyt Group, in Ghislenghien. Ook op die manier beperken we het aantal kilometer.


Recyclage

De site heeft een retourcentrum van 9.000 m². Daar wordt karton, papier, glas, plastic en metaal gerecycleerd. In het gebouw is er ook een installatie voor pallettriage. Daar sorteren we de palletten voor onze leveranciers. Als hun goederen geleverd zijn, kunnen ze vertrekken met een trekker gevuld met palletten. Zo moeten ze niet met een lege vrachtwagen de weg op.


Naar een duurzamere toekomst

Er staan nog heel wat projecten op de planning met het oog duurzaam ondernemen. Zo willen we verder investeren in alternatieve energie. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van CNG, waterstof en het gebruik van nieuwe technologieën en applicaties op het vlak van elektriciteit. 


Ondertussen is de vergunning binnen om een windmolen te bouwen op de logistieke site van Ath/Lessines. Het gaat om een windmolen van 2 megawatt. Dat is voldoende om energie te produceren voor het jaarlijkse verbruik van 1.500 gezinnen. We sparen er elk jaar 2.000 ton CO2 mee uit.