Inspanningen voor dierenwelzijn beloond met 4 Good Animal Welfare Awards

Colruyt Group heeft niet minder dan 4 prijzen gewonnen tijdens de uitreiking van de Good Animal Welfare Awards van de internationale dierenbeschermingsorganisatie CIFW (Compassion in World Farming). In naam van de groep mocht Veerle Carlier gisteren in Milaan 2 Gouden Eieren in ontvangst nemen, 1 Gouden Konijn en de Prijs voor de beste marketing in de distributiesector. Ze bedankte uiteraard de talrijke leveranciers met wie de groep samenwerkt op weg naar meer dierenwelzijn.

De kip en het ei

De Franse Colruyt-winkels kregen een Gouden Ei omdat ze geen verse eieren meer verkopen van kippen in legbatterijen. Colruyt Prix-Qualité is de eerste Franse grootdistributeur die dit engagement aangaat én uitvoert. De Franse Colruyt-tak volgt hiermee het spoor van Colruyt Group in België en ziet de bekroning als een aanmoediging om nog meer in te zetten op de verduurzaming van zijn assortiment. 

Colruyt Group kreeg ook een ‘Good Egg Award’, omdat enkel nog ei afkomstig van kippen uit scharrelstallen of met vrije uitloop verwerkt wordt in de eigenmerkproducten van Boni Selection, Everyday, Spar en Econom. Het gaat om ruim 1.000 producten, verkrijgbaar bij alle voedingswinkels van de groep en bij de foodservice. De Belgische supermarkten verkopen trouwens al sinds 2005 geen verse eieren meer uit legbatterijen.

Veerle Carlier, specialiste in duurzame productontwikkeling bij Colruyt Group: “De beslissing om geen ei van batterijkippen meer te verwerken in onze huismerkproducten is het logische sluitstuk van een verhaal dat we 10 jaar geleden zijn begonnen. Het toont ook mooi aan dat we consequent willen zijn in wat we zeggen en wat we doen. 
Het heeft ons een dik jaar gekost om onze huismerkproducten vrij te maken van ei van batterijkippen. Dat is relatief snel, omdat het toch over heel veel en heel diverse producten gaat. Het is ons dan ook dankzij de nauwe samenwerking met tal van leveranciers dat we in ons opzet geslaagd zijn.

Belgisch parkkonijn


Colruyt Group sleepte ook een nieuwe prijs in de wacht: het Gouden Konijn, omdat de Belgische voedingswinkels geen vers en diepgevroren vlees meer aanbieden van konijnen die in kooien gehouden worden. De konijnen leven voortaan in parksystemen met voldoende ruimte voor hun natuurlijk gedrag. Om de transporttijden beperkt te houden, werkt de groep trouwens enkel nog met Belgische kwekers. De beslissing werd al genomen in 2012 en is sinds september 2014 ook volledig gerealiseerd.

Veerle Carlier: “Ook deze stap past in het ruimere verhaal van streven naar meer dierenwelzijn. Als we geen ei van batterijkippen meer aanbieden, dan moeten we toch ook afstappen van konijn uit kooien? Ook dit hebben we maar kunnen realiseren na veel overleg met leveranciers en kwekers, om hen te motiveren hun kweekmethodes aan te passen.” 

Toegankelijke communicatie 

Ten slotte werden de communicatiecampagnes van de Belgische Colruyt-winkels over het thema dierenwelzijn bekroond met de prijs voor de Beste Marketing in de Distributie. In de winkels werden bijvoorbeeld filmpjes getoond die duidelijk de levensomstandigheden laten zien bij de leveranciers, eerder dan louter een opsomming te geven van alle vereisten voor kwaliteit en dierenwelzijn in de lastenboeken van de groep. In een van de recente filmpjes gingen onze medewerkers op bezoek in een varkenskwekerij.