Voedsel voor de toekomst: een project om de wereld te voeden

'Voedsel voor de toekomst' werd gelanceerd op 22 november 2016. Colruyt Group doet actief mee met dit project, samen met Vredeseilanden, de provincie Vlaams-Brabant en de KU Leuven. Het doel is zeer ambitieus: bijdragen aan het voeden van de wereldbevolking op een gezonde en duurzame manier. Hoe? Door drie Noord-Zuid voedselketens te creëren en door jongeren te betrekken bij dit boeiende project.

Drie duurzame ketens

Concreet wil ‘Voedsel voor de toekomst’ drie duurzame voedselketens opzetten. Drie ketens gericht op producten die interessant zijn op vlak van voedingswaarde en gezondheid. De eerste keten levert ons een mix van Andesgewassen, onder andere quinoa, bekend voor zijn hoog proteïnegehalte. De tweede is een Afrikaanse keten en ontwikkelt de productie van peulvruchten, vooral rode bonen in Tanzania. De derde is Aziatisch en zal het kweken van zeewier in Indonesië opstarten.

Technische ondersteuning aan landen in het Zuiden

Het doel is om deze producten uiteindelijk in onze rekken te leggen. Het project wil dus technische ondersteuning bieden aan de kleine producenten in de Andes, Tanzania en Indonesië. Zo kunnen zij beantwoorden aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen van de markt. Vanuit dat perspectief zullen Colruyt Group en Vredeseilanden hun expertise in het opzetten van ketenprojecten en commercialisatie gebruiken. De KU Leuven neemt het wetenschappelijke luik en de documentatie ervan voor zijn rekening. En de provincie Vlaams-Brabant zal zijn netwerk van scholen en jongerenorganisaties activeren.

De consumenten van morgen betrekken

Want het is essentieel om de jongeren erbij te betrekken. Enerzijds om hen de uitdagingen van duurzame voeding te laten inzien. Anderzijds, eerder pragmatisch, om er zeker van te zijn dat de nieuwe ketens hen aanspreken. Anders gezegd: dat ze de producten kopen en eten. De jongeren worden dus geïnformeerd en onderwezen in lesmodules. Ze doen mee aan debatten georganiseerd door de projectpartners. Ze zullen ook uitgenodigd worden om mee te doen aan proefsessies en marktonderzoeken. Een essentiële stap om hen te confronteren met een van de grootste uitdagingen van de toekomst.