WE-Power wordt Eoly en gaat voor coöperaties

Halle, 19 november 2015. De interne energieproducent en -leverancier van Colruyt Group heeft zichzelf omgedoopt tot Eoly, ter vervanging van het vroegere WE-Power. Eoly zal de productie van groene stroom met windturbines en zonnepanelen verder uitbouwen. Zo kan Colruyt Group almaar meer in zijn energiebehoefte voorzien en vermindert de afhankelijkheid van de markt. Eoly gaat ook participaties opstarten, zodat burgers mede-eigenaar kunnen worden van een windturbine. De naam Eoly prijkt voor het eerst op de turbines in Lot (Laekebeek), die vandaag officieel ingehuldigd werden.

Partnerschap en participatie

 

Eoly wil het bestaande productiepark verder uitbouwen en investeren in innovatieve vormen van energieproductie en opslag. Zo wil de energiespecialist zijn interne klanten een stabiel aanbod duurzame energie garanderen tegen de laagste kost. Eoly wil hen ook helpen om duurzaam om te springen met energie, o.a. door het verbruik te meten en suggesties te doen om te besparen.

Ten slotte wil Eoly voortaan ook burgers de kans geven om mee te investeren in toekomstige windturbineprojecten. Buurtbewoners en ook medewerkers en klanten zullen aandelen kunnen kopen, mede-eigenaar worden van een windturbine en er een jaarlijkse financiële vergoeding voor krijgen.

11 turbines begin 2016

 

De nieuwe turbines op Laekebeek leveren hun stroom rechtstreeks aan het naastgelegen distributiecentrum. Met een vermogen van 2 MW elk, produceren ze voldoende stroom om het verbruik te dekken van 2.900 gezinnen, goed voor een CO2-reductie van 3.100 ton per jaar. Binnenkort neemt Eoly nog een nieuwe turbine in gebruik in Sint-Pieters-Leeuw, naast het kanaal Brussel-Charleroi. Begin 2016 komt er ook een turbine op het terrein van Colruyt Group Fine Food Meat in Halle, die rechtstreeks stroom zal leveren aan de vleesverwerkende activiteit. Het windpark van Eoly zal dan in totaal 11 turbines tellen. Er werden ook vergunningsaanvragen ingediend voor de bouw van 8 turbines in Henegouwen.

Zonnepanelen en WKK

 

Naast de windturbines beheert Eoly ook zonnepanelen op 43 sites, de recent opgestarte warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) en het waterstoftankstation op Dassenveld. Eoly levert aan verschillende ondernemingen en productieafdelingen binnen de groep en aan zelfstandige Spar- en Alvo-winkels. Momenteel dekt de productie zowat 15 % van het verbruik van Colruyt Group, de rest wordt aangekocht op de groothandelsmarkt. Op termijn wil Eoly voldoende groene stroom produceren om heel de stroombehoefte van de groep te dekken.