De meest milieuvriendelijke fossiele brandstof

In 2013 investeerde Colruyt Group in 70 voertuigen op aardgas (CNG - Compressed Natural Gas). In de zomer van 2015 bestond zijn voertuigenpark uit ongeveer 315 auto's, 19 bedrijfsvoertuigen en een vrachtwagen.

Het aardgas voor voertuigen is de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof die vandaag beschikbaar is. Het is hetzelfde aardgas als dat wat gebruikt wordt om te verwarmen of te koken. Het enige verschil is dat het gecomprimeerd wordt in het tankstation vooraleer het opgeslagen wordt.

De grootste Europese autofabrikanten bieden nu performante modellen op CNG aan, zowel voor particulieren als voor professionals. Deze voertuigen hebben al veel succes in Duitsland, Nederland, Italië en de Scandinavische landen.

Vele voordelen voor het milieu

In vergelijking met gelijkwaardige modellen die op benzine of diesel rijden, zijn de voertuigen die op gecomprimeerd aardgas rijden milieuvriendelijker:

  • 95 % minder uitstoot van fijnstof in vergelijking met diesel
  • 12 % minder CO2-uitstoot in vergelijking met diesel en 27 % minder in vergelijking met benzine
  • 75 % stiller
  • geen uitstoot van roet, benzeen of kankerverwekkende stoffen
  • geen bodem- of luchtverontreiniging
  • geen geur

Slim volgetankt

Met voertuigen die op CNG rijden kunnen de brandstofkosten verlaagd worden:

  • een gemiddelde prijs van € 0,87 per liter versus € 1,27 voor diesel en € 1,45 voor Euro95 (gemiddelde DATS 24-prijs in 2014)
  • tot 56 % minder verbruik
  • schonere verbranding: besparing op onderhoudskosten en verlenging van de levensduur van het voertuig
  • tot 500 km autonomie voor een volle tank met CNG alleen en tot 1000 km in combinatie met benzine

DATS 24, pionier op het gebied van duurzame brandstof in België

Het DATS 24-tankstationnetwerk is het eerste in België dat aardgas voor voertuigen (CNG) aanbiedt. DATS 24 opende de eerste CNG-pomp van België op 17 februari 2011 in Halle.

Momenteel zijn 30 Belgische tankstations, waaronder 19 DATS 24-stations, uitgerust met een CNG-pomp. In de "Fast Fill"-installaties, houden compressoren het gas op een constante druk van 250 bar, zodat je gemakkelijk, snel, schoon en reukloos kunt tanken.

Het netwerk blijft groeien. Tegen eind 2015 zal DATS 24 over 25 voor CNG uitgeruste stations beschikken en zijn eerste stations openen in Wallonië. Tegen maart 2018 beoogt DATS 24 een totaal van 65 voor CNG uitgeruste stations in België.

DATS 24 helpt zijn klanten om hun verbruik te verminderen: gratis controle en regeling van de bandenspanning, jaarlijkse campagne en pagina voor het milieu op zijn website, … 

Ontdek meer visies en verhalen