Efficiëntie en andere voordelen

Dankzij dit drinkwaterproject komt er minder afvalwater in het rioleringsnet terecht. Daardoor kan de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie efficiënter werken. Daarnaast belasten we het stadswaternet minder, en dus ook de krimpende grondwatervoorraden. Bovendien verlaagt onze vleesverwerkende afdeling zo zijn waterfactuur. Minder kosten dus, en daardoor kunnen de winkelformules Colruyt, OKay en Spar op hun beurt hun prijzen laag houden.

Colruyt Group is de eerste distributeur in België die afvalwater hergebruikt bij de productie van voeding. We zijn gestart bij de vleesverwerking. Die activiteit verbruikt het meest water en hergebruik heeft daar dus de grootste impact. We onderzoeken of ook onze andere sites gebaat zijn met een drinkwaterstation.

Perfect drinkbaar water

Het nieuwe drinkwaterstation wordt gevoed door het bestaande waterzuiveringsstation dat al sinds 2000 het afvalwater van ons vleesverwerkend bedrijf en het naastgelegen Kraft Foods/Mondelez zuivert. Het drinkwaterstation zuivert het water verder tot drinkwater en levert het dan rechtstreeks aan de productiesite. Daar komt het net als stadswater gewoon uit de kraan.

Het gezuiverde drinkwater beantwoordt aan de strengste kwaliteitseisen. Het is perfect te gebruiken en heeft geen enkele impact op de smaak en kwaliteit van de producten. Daarvoor staat de eigenaar en uitbater van het drinkwaterstation, De Watergroep, garant. De waterspecialist voert zowel continue als periodieke controles uit op verschillende plaatsen in het productieproces. Die controles zijn heel wat intensiever en uitgebreider dan de controles die gebeuren op het gewone stadswaternet.  

Ontdek meer visies en verhalen