In 2007 besliste Colruyt Group om bij de nieuwbouw van winkels alleen nog lage-energiewinkels te bouwen. Maar nu engageren we ons ook om onze bestaande winkels, ouder dan tien jaar, energiebesparend te renoveren. Prijskaartje: 75 miljoen euro. “Energiebesparend renoveren houdt in dat we elke oudere winkel waarvan we eigenaar zijn bij-isoleren, luchtdichter afwerken en de technieken herzien waar nodig”, zegt Hilde Carens, vakexpert duurzaam bouwen.

Comfort voor klanten en collega’s

Voor Colruyt Group is het opwaarderen van oudere filialen naar lage-energiewinkels een belangrijke stap. “Zo dragen we bij tot een vermindering van de CO2-uitstoot en het primaire energieverbruik”, zegt Hilde. Door de winkels te renoveren, creëert Colruyt Group een ideale basis voor de toekomst. “De opwaardering van de gebouwen zorgt er ook voor dat ze geschikt zijn voor de introductie van innovatieve en duurzame technieken. Zo zullen warmtepompen kunnen instaan voor warm water, zullen de koelinstallaties werken op propeen- of propaangas en zal de verwarming draaien op warmterecuperatie uit de koeling. Die nieuwe technieken maken gebruik van 100 % groene elektriciteit. Deze renovatiegolf opent de deur voor winkels die geen fossiele brandstof zoals stookolie en aardgas gebruiken. In het najaar openen trouwens al de eerste OKay-winkels zonder fossiele brandstoffen.”

De investering in lage-energiewinkels heeft naast de positieve invloed op het milieu nog een bijkomend voordeel. Zo vermijden we tocht en grote temperatuurschommelingen en zorgen we voor een constante aanvoer van verse lucht in onze winkels. Hierdoor verhoogt het comfort voor onze medewerkers en klanten, en zullen zij aangenamer kunnen werken en winkelen.

234 filialen in 12 jaar

Over een periode van 12 jaar worden 234 oudere panden gerenoveerd tot lage-energiewinkels. “Tegen 2029 hopen we dus nog enkel lage-energiewinkels te bezitten. Het streefdoel is om per jaar gemiddeld 20 panden aan te pakken. Dit jaar werden de Colruyt-filialen in Knokke, Marcinelle en Torhout al onder handen genomen.”

Ontdek meer visies en verhalen