Slim naar het werk

Colruyt Group stimuleert zijn medewerkers om op een duurzame manier naar het werk te gaan. In 2015 maakten ruim 6.550 van de meer dan 25.000 medewerkers in België gebruik van alternatieve vervoersmiddelen: fiets, openbaar vervoer of carpoolen. Jaarlijks vermijden ze 29 miljoen autokilometers en helpen zo de files beperken en de CO²-uitstoot verminderen.

Autokilometers verminderen

Samen naar het werk gaan is gezelliger en goedkoper. Wie wil carpoolen, kan een partner vinden in onze carpool-database. Elke kandidaat krijgt via de database een lijst met mogelijke partners. Aan de kantoorgebouwen Wilgenveld en Hellebroek in Halle is ook een aparte parkeerplaats voorzien aan de personeelsingang. In 2015 deden ruim 1.700 medewerkers aan carpoolen.

Een honderdtal medewerkers test sinds september 2016 een gloednieuwe kantoorbus. Het ‘kantoor op wielen’ zal zes maanden elke werkdag rijden tussen Gent en Halle. Aan boord kunnen de medewerkers aan de slag met hun laptop en zo hun reistijd omzetten in gewerkte tijd.

De bedrijfswagen kan sinds kort gecombineerd worden met gratis openbaar vervoer of een gratis bedrijfsfiets. Wie geen wagen wenst kan nu ook kiezen voor een maandelijks loonsupplement.  Sinds 2015 hebben al een dertigtal medewerkers met een bedrijfswagen voor een alternatief gekozen.

Verschuiven

Openbaar vervoer

We hebben een overeenkomst met de NMBS en de MIVB waardoor onze medewerkers gratis reizen. Colruyt Group betaalt 80 % van het trein- of trein/bus/tram/metro-abonnement en de overheid betaalt de overige 20 %.

Medewerkers die gebruikmaken van De Lijn of het TEC-netwerk krijgen dan weer een maandelijkse reiskostenvergoeding. De vergoeding is altijd hoger dan die voor verplaatsing met een eigen wagen. Ze is niet belastbaar en dekt in bijna alle gevallen de kosten van een jaarabonnement voor De Lijn of TEC.

In 2015 gingen 1.200 medewerkers met het openbaar vervoer naar het werk.

Bedrijfsfiets en eigen fiets

In 2007 ging het Bike to work-project van start. Begin 2016 gebruiken al ca. 3.260 medewerkers een klassieke of elektrische bedrijfsfiets om naar het werk te gaan. Ze krijgen een fietskit (met regenjas, helm, fluo jasje en herstelkit) en een fietsvergoeding voor het onderhoud van de fiets. Ook de ongeveer 700 medewerkers die met een eigen fiets naar het werk komen, krijgen een fietsvergoeding.

Medewerkers die het openbaar vervoer nemen, kunnen een pendelfiets gebruiken om van het station naar het werk te komen. In Halle staan die fietsen in een overdekte en bewaakte fietsenstalling. Indien nodig wordt de fiets er ook gerepareerd in het atelier. In Halle en ook in Deinze kunnen medewerkers gratis een Blue Bike van de NMBS gebruiken.

Wie met het openbaar vervoer komt, kan sinds 2013 ook een plooifiets aanvragen. Momenteel zijn er een 150-tal in gebruik.

Verschonen

Met een elektrische fiets naar het werk

Medewerkers die meer dan 7 km moeten afleggen naar het werk kunnen sinds 2011 kiezen voor een elektrische fiets. Begin 2016 waren er een 1.200-tal in gebruik.

Scooters voor lange afstanden

Als een medewerker te ver woont om met de fiets naar het werk te gaan en het openbaar vervoer geen oplossing biedt, dan kan hij een klassieke of een elektrische scooter kopen tegen een verminderde prijs. Colruyt Group schiet eventueel de kostprijs voor en de medewerker betaalt het bedrag terug via zijn reiskostenvergoeding. Sinds 2009 hebben al een 250-tal medewerkers via het bedrijf een scooter aangekocht.

Dienstverplaatsingen met een elektrische deelwagen

In 2012 werden er enkele elektrische wagens (Peugeot iOn) geïntroduceerd. Ze worden vooral gebruikt voor verplaatsingen tussen verschillende bedrijfssites, door de bewakers van Security Center en de interne postdienst. In 2015 werden er met de elektrische deelwagens ruim 250 verplaatsingen afgelegd.

Informeren en faciliteren

Regelmatig zetten we communicatiecampagnes op om medewerkers te informeren en aan te sporen om gebruik te maken van duurzame vervoersalternatieven. En op het bedrijfsportaal vinden ze permanent o.a.:

  • Een brochure met alle mobiliteitsinitiatieven waarvan ze gebruik kunnen maken.
  • Een voordeelcalculator. Die toont hoeveel een ‘autosolist’ bespaart als hij overschakelt op fiets, openbaar vervoer of carpool, los van het fiscale voordeel.
  • Een applicatie om eenvoudig een fiets te bestellen.
  • Een routeplanner van de NMBS.

Ontdek meer visies en verhalen