90 % papier

De bodem van het samengestelde schaaltje is grotendeels van karton, gecertificeerd met het FSC-label voor duurzaam bosbeheer. Om direct contact tussen de charcuterie en het karton te vermijden, is er langs binnen een dun filmlaagje op aangebracht. Maar zelfs met dat laagje bestaat het schaaltje nog altijd voor 90 % uit papiervezels. Daarmee voldoet het aan de norm van Fost Plus voor recycleerbaar papierafval en mag het thuis dus gewoon bij het oud papier en karton. Daardoor verkleint het volume van de restafvalzak.

Gedragsverandering stimuleren

Het schaaltje wordt afgesloten met een dunne, transparante folie die bij het restafval mag en bijna geen plaats inneemt. Om het ecologische voordeel volop te laten spelen, hoeft de consument alleen maar de afdekfolie te verwijderen. Het  propere kartonnen schaaltje (zonder voedingsresten) mag dan bij het oud papier. We zullen dat ook duidelijk aangeven op de verpakking zelf. Zo willen we bij de consument een gedragsverandering in gang zetten, zodat de verpakking ook effectief gerecycleerd wordt.

Duurzaam over de hele levensloop

Dankzij de nieuwe verpakking brengt Colruyt jaarlijks 12,5 miljoen schaaltjes of 130 ton minder kunststof in omloop. Aangezien het schaaltje minder volume inneemt dan het kunststofschaaltje, zorgt de introductie ervan ook voor een reductie in het aantal transporten en benodigde opslagruimte. Tijdens zijn hele levensloop, van productie over transport tot afvalverwerking, zorgt de nieuwe verpakking voor zowat 55 % minder impact op de klimaatverandering. Zo zetten we weer een nieuwe stap om de ecologische impact van onze activiteiten verder te beperken.

*Impact op de klimaatverandering berekend volgens IPCC 2013 GWP 100a. 

Ontdek meer visies en verhalen