Bijna al onze verse producten worden verkocht

Onder meer dankzij een efficiënt, geautomatiseerd bevoorradingssysteem slaagden onze voedingswinkels Colruyt, OKay en Bio-Planet er in 2015 in om 97,45 % van hun verse producten en diepvriesvoeding effectief te verkopen. De 2,55 % nog eetbare voedselverliezen waren goed voor 16.236 ton. Dat is evenveel als het jaar daarvoor, hoewel de omzet van de winkels is gestegen.

Dat bevoorradingssysteem zorgt voor optimale stocks in de winkels. Niet te weinig, want we willen onze klanten kunnen bedienen, maar ook niet te veel. Zo vermijden we dat we blijven zitten met producten die de vervaldatum naderen en onverkoopbaar worden.

Recent zijn we ook het standaardassortiment van onze winkels beginnen aanpassen. Om de 3 maand bekijken we per filiaal welke producten er niet goed verkopen en daardoor meer afval geven. Daarvan verlagen we de volumes in de rayon, of we vervangen ze door producten die in die winkel of streek beter zullen verkopen. Zo krijgt elk verkooppunt op termijn een assortiment op maat van zijn klanten, wat minder afval oplevert.

We garanderen de klant voldoende versheid

Om verlies van gekoelde producten te vermijden, spannen we ons in om ze zo lang mogelijk vers te houden.

Daarom zorgen we voor een perfecte koude ketting. Dat betekent dat gekoelde producten altijd op de juiste temperatuur bewaard worden, van bij de leverancier, tijdens het transport, via ons distributiecentrum tot in de winkel. Zo is de klant zeker dat de gekoelde producten in de winkel voldoende vers zijn.

Ook om de versheid voor de klant te garanderen, halen we verse producten zoals zuivel en charcuterie 4 dagen voor hun vervaldatum uit de rekken. Zo is er na aankoop nog genoeg tijd om ze te gebruiken en helpen we voedselverspilling bij de klant vermijden.

Ten slotte informeren en sensibiliseren we onze klanten, bijvoorbeeld over het belang van de koude ketting en hoe ze gekoelde producten het best kunnen bewaren. Ook hebben we uitgebreid gecommuniceerd over het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. Zo helpen we te vermijden dat mensen voedsel weggooien dat eigenlijk nog perfect eetbaar is. En we organiseren workshops over koken met restjes.

Onverkocht voedsel krijgt nuttige bestemming

Voor de 2,55 % voedingswaren die niet verkocht worden, zoekt Colruyt Group een zo nuttig mogelijke toepassing, rekening houdend met de voedselveiligheid en met wat economisch en organisatorisch haalbaar is. We geloven in een kringloopeconomie die overschotten opnieuw gebruikt en zo minder natuurlijke grondstoffen gebruikt.

  • Sinds 1997 schenken we onverkochte producten die volgens de wet nog verkoopbaar zijn aan de Voedselbanken. Het gaat bijvoorbeeld om verkeerde leveringen van leveranciers, zuivel binnen houdbaarheidsdatum en de resten van stalen van de kwaliteitsdienst. Eerst controleren we de kwaliteit van de producten. De Voedselbanken halen ze vervolgens op in ons centrale distributiecentrum in Halle en verdelen ze onder sociale restaurants, opvangtehuizen en andere sociale initiatieven in en rond Brussel. De Voedselbanken garanderen de verdere traceerbaarheid van de voedingswaren.
  • In 2015 zijn we ook een test begonnen waarbij 3 Waalse winkels hun onverkochte voedingswaren rechtstreeks aan lokale organisaties wegschenken, onder het beheer van de Voedselbanken.  Dat bespaart ons een stuk logistiek om de goederen terug te sturen naar ons distributiecentrum, terwijl de sociale organisaties meer verse producten zoals groenten en fruit binnenkrijgen. De test liep goed en daarom beslisten we begin 2016 om het aantal winkels uit te breiden van 3 naar 14, voor een periode van 1 jaar. De lokale samenwerking liep vlot en eind 2016 hadden de 14 winkels samen al 443 ton voedingswaren kunnen schenken. Dat volume zal sterk oplopen, aangezien er sinds begin 2017 al 37 winkels meedoen met de rechtstreekse schenkingen.
  • Wat niet geschikt is voor menselijke consumptie, kan gedeeltelijk verwerkt worden tot veevoeder. Daarom sorteren we in alle Colruyt- en OKay-winkels het onverkochte brood apart. Onze externe partner verwerkt dat brood tot veevoeder dat rijk is aan koolhydraten en eiwitten, bestemd voor Belgische markt.
  • Er is ook een deel groenten, fruit en zuivel dat we niet kunnen verkopen of weggeven, bv. omdat het bedorven is, de vervaldatum heeft bereikt of een beschadigde verpakking heeft. Die producten laten we door een externe partner vergisten. Tijdens de vergisting komt biogas vrij, dat wordt omgezet in groene elektriciteit. Wat overblijft na de vergisting wordt gedroogd en gebruikt als bodemverbeteraar in de landbouw.
  • Beenderen, zwoerden, vetten en restvlees van ons vleesverwerkend bedrijf en van de beenhouwerijen gaan naar de biochemische industrie. Het afval dient er als grondstof voor de productie van gelatine, biodiesel of cosmetica.
  • Wat we niet kunnen vergisten of op een andere manier recycleren, wordt verbrand met energierecuperatie.

Meer producten naar sociale organisaties

We slagen er meer en meer in om de overschotten zo efficiënt mogelijk te benutten en dus almaar minder verbranden.

In 2015 werden er opmerkelijk meer voedseloverschotten benut voor menselijke consumptie: 2,7 %, tegenover 1,4 % in 2014. Dat komt enerzijds doordat we de nog eetbare producten beter blijven sorteren in onze winkels en distributiecentra. Anderzijds schonken we in 2015 een recordvolume van 490 ton aan de Voedselbanken. Het grootste deel daarvan (405 ton) komen zij nog steeds ophalen op onze hoofdzetel in Halle. Daarnaast schonken drie testwinkels al 85 ton voeding rechtstreeks aan lokale sociale organisaties. Dat volume zal verder stijgen, want in 2016 schakelden er nog eens 12 winkels over naar lokale verdeling en begin 2017 trokken we dat aantal op tot 37.

Ontdek meer visies en verhalen