Eigen tankstation

Op het distributiecentrum Dassenveld in Halle produceren we al sinds 2012 zelf waterstof. Het gaat om 100 % groene waterstof, die we produceren met hernieuwbare energie afkomstig van de windturbines en zonnepanelen op de site.

Het waterstoftankstation kan 2,7 kg waterstof per uur aanmaken en kan er tot 85 kg opslaan sinds de uitbreiding in juli 2015, in het kader van het project ‘Don Quichote’. Dit samenwerkingsproject wil aantonen dat het technisch en economisch haalbaar is om groene stroom op te slaan en te transporteren in de vorm van waterstof.

Aan het tankstation wordt er waterstof getankt voor rollend materiaal van het distributiecentrum. Het gaat om transpaletten met een brandstofcel aan boord die de waterstof terug omzet in elektriciteit. Colruyt Group test ook al meer dan een jaar een Hyundai iX 35, de eerste in serie gemaakte waterstofwagen.

Het tankstation is ook uitgerust met een brandstofcel van 120 kW. Als er veel wind is bijvoorbeeld, kan de brandstofcel het overschot aan groene stroom opslaan in de vorm van waterstof en die later terug omzetten in elektriciteit. Op die manier doet de waterstof dienst als buffer die het aanbod lokaal opgewekte hernieuwbare energie kan afstemmen op de vraag van het moment.

Investering in 200 nieuwe brandstofcellen

Vandaag rijden er 11 transpalletten op waterstof in het distributiecentrum Dassenveld in Halle. Eind 2015 is er beslist om deze vloot uit te breiden met nog 200 brandstofcellen van de Amerikaanse producent Plug Power.

Bij transpalletten zijn waterstofbrandstofcellen operationeel gezien een stuk tijdsefficiënter  dan klassieke batterijen. Zo moet er moet niet van batterij gewisseld worden, wat tijd bespaart. Daarnaast behoudt een brandstofcel zijn maximaal vermogen langer dan een batterij en gaat ze ook veel langer mee. Ten slotte moeten batterijen minstens 6 uur opladen, terwijl een brandstofcel in anderhalve minuut volgetankt is. Om in DC Dassenveld te kunnen tanken, zullen er indoor tankzuilen geïnstalleerd worden. De eerste toestellen met de nieuwe brandstofcellen zullen operationeel zijn in september 2016.

75 van de nieuwe brandstofcellen alsook de plaatsing van indoor tankzuilen in het distributiecentrum worden gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Lees meer.

Ontdek meer visies en verhalen