Aan tafel in 1-2-3 euro

Het OCMW stelde een testgroep samen uit ouders met thuiswonende kinderen. Zij krijgen van maart tot augustus 2016 om de 2 weken het receptenboekje ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’, met 6 gemakkelijke en kindvriendelijke recepten. Elk recept is goed voor 3 ruime porties en kost gegarandeerd niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er voor het recept minder nodig (bv. een halve zak diepvriesgroenten). Zo weet de deelnemer vooraf exact wat hij betaalt aan de kassa. Elk recept bevat ook tips om de restjes te verwerken.

Slim winkelen

De testgroep gaat aan de slag met de recepten en het bijhorende boodschappenlijstje, onder begeleiding van het OCMW Kortrijk. Daarnaast organiseert het OCMW met de steun van Colruyt extra activiteiten zoals kookdemonstraties en begeleidt het de gezinnen om slim, snel en goedkoop boodschappen te leren doen. Zo kunnen ze goede gewoontes aankweken en andere gezinnen ontmoeten.

Partnership

‘Lekker eten voor iedereen’ is gegroeid uit een partnership met 2 partijen. De stad en het OCMW kennen de noden van kwetsbare gezinnen, terwijl Colruyt sterk is in logistiek en beschikt over een groot winkelnetwerk en ruime expertise in koken en lekker eten. Samen kunnen de partners op een structurele, duurzame en economisch haalbare manier evenwichtig eten toegankelijk maken voor iedereen.

Positieve evaluatie door de gebruikers

In augustus 2016 gaven 15 deelnemers uitgebreid feedback. De resultaten waren hartverwarmend positief. Mensen vertelden dat het boekje hen veel inspiratie geeft voor de dagelijkse keuken, zonder dat ze zich het hoofd hoeven te breken over de prijs.

"De grootste troef zijn de nieuwe ideeën, niet gewoon patatjes, groenten, vlees. Het doorbreekt de sleur, ik probeer nieuwe dingen en ze bevallen goed", vertelt een deelnemer. En verder: "Ik durf meer in de keuken. 'Specialere' dingen hoeven niet duur te zijn."

De oorspronkelijke doelstellingen werden ruimschoots bereikt: bij ouders met kinderen een stukje zorg wegnemen, hen het gevoel geven het budget onder controle te hebben, mensen zelfredzaam maken om zelf aan de slag te gaan met recepten, een evenwichtige maaltijd bereiden, slim shoppen, enz. De mensen reikten zelf ook nieuwe ideeën aan om het boekje nog beter te maken en vroegen bijvoorbeeld naar een feesteditie, of ideeën voor desserts en de brooddoos voor de kinderen.

Verdere uitrol in België

Na de positieve evaluatie op alle vlakken, heeft Colruyt beslist om het project breder uit te rollen in België. Hiervoor zal in elke regio gestreefd worden naar een lange-termijnsamenwerking met de gemeenten en sociale organisaties. Beide partijen zullen een charter ondertekenen waarbij de wederzijdse engagementen worden afgesproken. 

Ontdek meer visies en verhalen